INLOGGNING

Namn:
Lösenord:
Spara lösenord
 

INNEHÅLL
Adresser
Arrangemang
Kalltjärn
Kartor
KFUM-pladder
Klubbstuga
Länkar
Månadsprogram
Om KFUM Orientering
Tjejpladdret
Ungdomssidan

INTERNT
Arkivet
Ny medlem? Skaffa login!
Statistik
Styrelse & kommittéer
Ullmax

AKTUELLT
Stugvärdar 2024
Avlysning Skjutfältet
Eventor - Anmälan
KLUBBANMÄLAN (Eventor)
Naturpasset

SPONSORER


 
Rapport från ett fantastisk U10-mila 2019-08-03 22:28 

För första gången på många, många år, kom vi till start med ett lag i samtliga klasser i
årets Ungdomens-10-mila, som avgjordes 2-3 augusti utanför Kinna i södra Västergötland.

Lag från hela södra och mellan Sverige, tillsammans ca 2000 barn och ungdomar tävlade i de tre klasserna HD12, HD18 och D18.

Två minibussar och tre bilar åkte från Örebro fyllda med våra ungdomar och ledare. Lång resa, men med sällskap, prat, förväntningar, mobiler, kudde och matpaus, gick resan bra och vi rullade in i tältlägret vid arenan med flera minuters marginal till sista tid för inlämning av laguppställningar och uthämtning av klubbkuvert!

Laguttagningen av alla tre lagen gjordes under veckan före, och otroligt nog, lyckades ALLA vara friska och skadefria, och kunde ställa sig på startlinjen på sina sträckor. 22 löpare!

Ett tiotal tält restes och våra 10-12-åringar gjorde sig redo för att springa de fyra raka sträckorna med start klockan 18:00. Militärtältet blev som vanligt tillhåll för de äldre, medan de yngre intog Kruses ena ”tältflygel”.

Tävlingen

HD12 Start fredag 18:00. Alla sträckorna är raka.
1. 2,5 km Gul Ted Nilsson
2. 2,3 km Vit Sofia Halldin
3. 2,3 km Vit Lisa Malm, Henning Janegren, Simon Jonhed
4. 2,6 km Gul Ella Kruse

Fokus på hela denna helg är att ha kul! HD12-stafetten är en mycket bra första-stafett för barnen. Starten startas med förlöpare, iklädd hardräkt, som lubbar mot skogen i rasande fart med alla 100 barnen på startsträckan hack i häl!

Våra unga förmågor klarade uppgiften i skogen utmärkt och efter en snabb start av Ted, ett stabilt lopp av Sofia, ett toppensammarbete av Lisa, Henning och Simon, och en stark avslutning av Ella, spurtade Ella imål på trötta ben på en fin-fin 47:e plats av de 89 startande lagen.

Pizza, medhavd sallad, mackor och annat intogs under kvällen. Intern prisutdelning till alla löpare och laddning inför nattens och morgonens uppgifter för ungdomarna.

HD18 Start lördag 03:00. Sträcka 1,2,6,7,8,9 är gafflade.
1. 6,3 km Natt Violett Hugo Örn
2. 6,3 km Natt Violett Anton Kruse
3. 3,6 km Natt Orange Marcus Klasenius
4. 6,6 km Gryning/Dag Violett Linus Malm
5. 2,6 km Dag Gul Ted Nilsson
6. 2,8 km Dag Gul Edvin Halldin
7. 2,8 km Dag Gul Viktor Jonhed
8. 3,5 km Dag Orange Olle Malm
9. 3,5 km Dag Orange William Segura
10. 7,8 km Dag Violett Melker Forsberg

Fint väder under eftermiddagen avlöstes med några regnskurar under kvällen, för att sedan klarna upp under natten. Fukten från marken vilade i daggen, och dimman steg i skogen och över målområdet. Det var en sån där härlig stämning som det bara kan vara inför start på HD18 stafetten, 03:00.

Hugo, hade förberett sig väl, med att sova några timmar, väckas av panik av mamma i tron av att klockan var 02:30, men hon hade sett fel, så efter ett chockartat skutt upp ur sängen kunde de konstatera att klockan bara var 22:30, och de kunde lugnt sova några timmar till innan det var dags. Snabba och säkra Hugo, visade redan vid radion att han skulle kriga inatt, och passerade i tätklungan som 10a. Nervositeten steg i KFUM-lägret och flera fick plötsligt svårt att sova, och sprang iväg till för att se varvning och målgång av Hugo, som sprang in på en fin, fin 10:e plats, sladdande i första klungan efter ett par lag som sprungit ifrån någon minut.

Anton, var cool i målområdet, och drog av sig sin jacka i sista sekunden, innan han fick sin karta och växlade ut i natten. Sladdandes ut i förstaklungan tryckte han på för att försöka täta luckan, men missade grovt på den tredje sträckan och kom ner på fel höjdsida. Anton kämpade vidare, fick så mycket hejarrop vid varvningen att han glömde(?) kolla kartan och sprang förbi varvningskontrollen, men det redde ut sig, och Anton tappade lite, men växlade ut Marcus på den tredje raka sträckan i en strid ström med löpare.

Marcus, var enormt taggad och sprang som en furie i skogen. Han hade bara blicken framåt, på de övriga snabbfotade tredjesträckslöparna, så han skulle köra med rätt drag hela vägen. Och visst gick det bra! Marcus plockade två minuter på täten, och laget låg nu på 24:e plats, 13 minuter efter.

Natten blev gryning, och Marcus släppte ut Linus den löpstarke i en fin klunga. Linus kände lite på klungans löpare, men insåg snabbt att han med sin löpförmåga gärna ville öka farten. Han gick upp i spets, och tryckte på. Orientering är ju som bekant en kombination av löpning och orienteringsförmåga, så det räcker oftast inte med bara det ena, vilket Linus fick erfara efter några missar, och ”De långsamma klunglöparna” seglade förbi. Linus samlade sig och körde vidare på ett bra sätt och växlade över till lagets yngsta kille, Ted, 12 år, på den 5:e sträckan.

Ted, som sprungit ett race tidigare på kvällen i HD12-stafetten, hade lite svårigheter att vakna till i natten, men väl uppe och coachning av mormor var han åter pigg i bena och raceade runt sin bana med bravur.

Årets andra debutant, Edvin sprang sedan ut på den gafflade kortsträckan om 3 km. Edvin sprang stabilt och fort, kämpade hela vägen och höll sin 30:e placering. Imponerande!

Han växlade över till Viktor, som trots sina ryggproblem under sommaren, bet ihop, och sprang in på en fin 33:e plats. Bra kämpat! Detta kändes extra bra att de tre kortaste sträckorna nu var avklarade, och att alla de yngsta i laget hade gjort så stabila och fina lopp! (Lagledaren kunde pusta ut!)

Två sträckor på orange nivå och den långa raka sistasträckan återstod nu. Olle, sprang iväg på den första orangea och hade bra flyt i början. Banan var inte jättesvår, men med högt tempo blir allt svårt till slut. In mot slutet av banan fastnade Olle på en sträcka, sprang lite snett, och kom på fel sida av den sista höjden ner mot målet. En extra backe fick Olles ben ta sig an, innan han kunde växla ut William efter ett totalt sett bra lopp!

William, som tillsammans med Marcus och Melker gör sitt sista U10-mila iår, pga att de faller för ålderssträcket, var taggad till 1000 att ge Melker bästa möjliga utgångsläge inför sista sträckan. Och visst levererade William, som klättrade upp till en 30:e plats, och växlade ut Melker knappa timmen efter täten, som tävlingen igenom oftast bestod av några olika finska klubblag.

Melker, tryckte på ut på sista sträckan, med siktet inställt på sträckseger. Han avancerade genom fältet, och vid varvningen stämplade han som 28:e lag. Några till fanns inom räckhåll, men det var kort och snabblöpt de sista minuterna. Melker gjorde ingen besviken, och tog ytterligare fyra lag på slutvarvet och sprang in mot sista kontrollen hack i häl på Göingarna. Hejarklacken skrek, och Melker stod för dagens kanske tuffaste spurtduell, och lyckades klämma sig förbi honom strax före mål! 23:e plats!!! Några småmissar på banan gjorde att det inte blev nån sträckseger, men ett fantastiskt avslut!

D18 Start lördag 05:30. Sträcka 1 och 2 är gafflade.
1. 4,8 km Violett Johanna Berg
2. 4,8 km Violett Karin Lindgren
3. 2,8 km Gul Johanna Halldin, Julia Gustafsson
4. 3,4 km Orange Julia Berg
5. 6,0 km Violett Lovisa Gustafsson

Halvvägs in i HD18 stafetten startade D18 stafetten. För första gången på (hur många år som helst) hade vi ett eget lag även här. Fem sträckor, med totalt sex löpare. Johanna 14 år axlade förstasträckan, en tuff 5km lång svår bana, där de flesta av konkurrenterna var 17-18-åringar. Hon startade optimistiskt på startgärdet och försvann upp i skogen bland de 20 första. Nervositeten fanns där under kvällen och morgonen, men väl ute på banan var det bara kämpa som gällde. En liten sväng på första kontrollen, men sedan hittades flytet, och ett gäng tjejer som sprang i samma fart. Johanna bet i hela vägen runt, och växlade ut Karin på en fin 42:a plats.

Karin startade urstarkt och plockade tio platser redan till radion. Hon kände sig stark i benen och sprang på, och gjorde bara några mindre misstag. Med samma tid som Johanna, men på sträcka två, avancerade Karin och växlade över till duon Johanna och Julia G på en 30 plats.

Julia och Johanna sprang en rak sträcka, och såg varandra flera gånger under banan. Johanna kämpade med sitt ömmande ben, och fick ta till lite stretchning några gånger. Efter två väl genomförda lopp, växlade Julia G över till Julia B, som skulle raca runt den 3,5 km långa fjärdesträckan, strax före Johanna kom imål. Julia sprang rätt och snabbt genom banan och växlade efter en fin spurt vid de hejande supportrarna över till Lovisa på sista sträckan.

Den tuffa sistasträckan mätte hela 6 km i den kuperade terrängen. Ett riktigt kraftprov. Lovisa kämpade på och fick höra applåder och busvisslingar vid varvningskontrollen av KFUM-fan club. Det taggade kanske Lovisa ytterligare, för när hon en kvart senare kom in mot sista kontrollen hade hon Kangansala SK i hasorna. En snabb stämpling och tryck i steget över bron och en vild spurt, gjorde även Lovisa till spurtvinnare, och tog in laget på 35:e plats!

Wow! Tre lag! 22 löpare! ALLA godkända lopp! Kul! Trötta! Vad ska man mer säga!? Kommentar från Karin till tjejerna i laget efter målgång: Det här ska vi bli bra på! Vi ska bli ett stafettgäng!

”-Som om ni inte redan var det!!!”

Det är fantastiskt att följa våra ungdomar. Vi var ett helt gäng ledare med som skötte allt från transport, väckning, passning, till hejarrop och axelklappningar. Hoppas vi blir lika många nästa år, eller till och med ännu fler, då tävlingarna går i Tibrotrakten.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Skrivet av:

Lars Jonhed
Skriv ut den här nyheten
Länka till nyheten: https://www.ol.kfumorebro.se/ol/?page=shownews.asp?id=4174


  [Tillbaka

Kommentarer 4 inlägg hittills
 Skriv en kommentar till den här nyheten

Skrivet av: da Silva [2019-08-05 17:56]
Härligt jobbat! Och fantastiskt kul att följa och läsa!

Skrivet av: Stålis [2019-08-05 15:31]
Det har kommit in ett ganska viktigt sakfel, så jag rättar det i kommentaren här. 2017 hade vi också egna lag i alla klasserna! Men dessförinnan var det länge sedan!

Skrivet av: lasseh [2019-08-05 9:34]
Jättekul läsning! Och säkerligen också utflykt!

Skrivet av: Björn Lindgren [2019-08-04 22:35]
Toppeninsats av alla 3 lagen...och en fantastisk rapport från dig Lasse :)[Tillbaka]