INLOGGNING

Namn:
Lösenord:
Spara lösenord
 

INNEHÅLL
Adresser
Arrangemang
Kalltjärn
Kartor
KFUM-pladder
Klubbstuga
Länkar
Månadsprogram
Om KFUM Orientering
Tjejpladdret
Ungdomssidan

INTERNT
Arkivet
Ny medlem? Skaffa login!
Statistik
Styrelse & kommittéer
Ullmax

AKTUELLT
Stugvärdar 2024
Avlysning Skjutfältet
Eventor - Anmälan
KLUBBANMÄLAN (Eventor)
Naturpasset

SPONSORER


 
10MILA - Herrkavlen 2022-05-13 23:33 

Efter ungdomarna och damernas förtjänstfulla insatser började mörkret sänka sig över arenan och därmed närmade sig allvarets stund även för herrarna. Följ vår resa genom natten nedan

Vi mönstrade två starka lag och förhoppningar fanns om att bättre placeringar än senast då det begav sig 2019. Topp 75 för förstalaget och topp 175 för andralaget kändes som rimliga målsättningar.

I lag 1 fick, mer eller mindre självklart, Jonatan Gustafsson inleda. Det har varit skralt med stafetter de senaste åren, men vid de senaste förstasträckorna han fått chansen på (Elitstafetten 2021, Måsenstafetten och Kolmårdskavlen 2022) har han levererat facit vid växel: 1, 1 och 1. Helt otroligt! Andralagets startman är nästan lika meriterad, även om det ligger några år längre bak. Per Sjögren, om namnet kan vara bekant?

Alltså var det nästan mest ett sakligt konstaterande vid första radion när Jonatan var först där – snacka om att han skämt bort oss! Att Per bara var drygt 2 minuter var kanske lite mer förvånande, men inte desto mindre roligt. Jonatan fortsatte att passera i eller precis bakom absoluta täten och kom in till växel som 24:a, 1.19 efter täten. Per som gjort första halvan av banan strålande blev trött och snurrade till det på slutet och växlade som 240:e lag, dock fortfarande med gott om lag omkring sig.

Jacob Eriksson, glädjande nog tillbaks igen efter en lång skadeperiod, hade fått den inspirerande och lite nervösa uppgiften att ta över efter Jonte. Och som han gjorde det! Växlade som 38:a, 5 minuter efter täten. Lite förvånande var han mäkta irriterad över två misstag som kostat ca 3 minuter. Att i övrigt hålla jämna steg med tätlagen hade tydligen inte vart några problem. I andralaget hade vi en lite överkvalificerad reserv. Erik Jansson, som lämnat återbud till förstalaget pga skada, men senaste dagarna känt sig bättre, hoppade in när Oskar Axelsson tvingades lämna återbud. 69 lag flög han förbi. Snyggt!

Jacob växlade till Tomas Rusy, vår vän från Tjeckien, som efter en sejour på universitet i Örebro och träning med oss för några år sedan, brukar dyka upp då och då i stan. Tomas gjorde en fin inledning, men efter halva banan drabbades han av ett riktigt elände – gummisulan under ena skon lossnade och gjorde den fortsatta resan mot mål betydligt tuffare än nödvändigt. Han höll ändå ihop det bra och växlade som 69:a. Även Lasse Jonhed i lag 2 höll ihop det fint, trots kamp mot kramp överallt på slutet. 184 stod det på placeringstavlan när han kämpade sig i mål.

Magnus Palm och Erik Harlén hade fått förtroendet att leverera bra klunga ut på långa natten i respektive lag. Båda gjorde det utmärkt, upp 6 respektive 25 platser och fina klungor för...

...Melker Forsberg och Jonas Janegren som skulle ut på den mytomspunna Långa Natten. Melker – trots sin låga ålder rutinerad, gjorde en strålande insats i Glimåkra 2019 – hade flaggat för att formen inte var perfekt efter en del sjukdom under vårvintern, men hans plats på långa natten var knappast ifrågasatt. Han gjorde heller ingen besviken. Efter två timmar var han tillbaks igen, på i princip samma plats i klungan som han gick ut. Snyggt. Jonas i andralaget var kanske inte ett lika självklart val, åtminstone inte för honom själv. Det krävdes lite övertalning och mycket kunskapsöverföring från mer rutinerade långa natten-löpare, innan han till slut lät sig övertygas. Och så klart skötte han det fint. Han tvingades släppa draget några gånger och hänga på nästa klunga som kom tuffande, helt enligt instruktion. Och i svansen på en sådan klunga slet han sig i mål, lämnade över kartan och föll raklång i gräset. En kanondebut Jonas!

Efter långa natten följde två korta sträckor. Förstalaget satsade rutinerat med Oskar Arlebo och Christer Garpenlund, en glädjande återkomst i 10mila-sammanhang, medan andralaget gick ungt med Linus Malm och Ted Nilsson. Även här var det viktigt att hänga i för att behålla draget ut på den raka åttonde sträckan, vilket var svårt nu när tävlingen började bli mer utdragen. Och trots att alla fyra gjorde fina insatser, i Linus och Teds fall får man nog till och med säga fenomenala, så var det små eller inga klungor att ta rygg på ut på åttonde. Placeringarna var nu 63 respektive 167.

Olle Malm fick alltså inte det drag vi hade hoppats på, men gjorde en stabil insats till stora delar för egen maskin i skogen. Några lag smet förbi och växlingsplaceringen var nu 72. Även Edvin Halldin i lag 2 fick huvudsakligen lita till sin egen förmåga, vilken var god och ledde till 5 plockade platser.

Hoppet om bra placeringar levde nu i högsta grad, särskilt som båda lagen hade bra avslutningar. Situationen där förstalaget låg var nu sådan att det droppade in lag med någon eller några minuters mellanrum, medan det faktiskt var tätare längre bak där andralaget låg. Hugo Örn och Anton Kruse gjorde fina lopp och förde, trots att det var glest bland lagen, upp oss 5 platser till en slutgiltig 67:e plats, vår bästa sen 2015. William Segura på sträcka 9 i andralaget plockade även han några platser, men fick inte växla över till Mats Gustafsson, som redan gått ut i omstarten. Mats gjorde där en bra insats och fastställde andralagets placering till 167, även det den bästa på många år.

Sammanfattningsvis ett väl genomfört 10mila, med goda till mycket goda insatser av alla löpare. Några kanske hade hoppats på mer av sig själva, men å andra sidan var det andra löpare som överraskade positivt. Framför allt tog vi ett stort steg framåt vad gäller coachningen genom natten. STORT tack till alla er som hjälpte till, ni har en stor del i att det gick så bra. Som löpare är det guld värt att kunna lägga all sin energi i skogen och inte behöva bekymra sig om allt runt omkring. Tack också till er som var på plats och hejade!

Nästa år i Skellefteå är vi ytterligare ett år bättre, det ser vi fram emot!

Klicka på bilderna för att se dem i större format


Jonatan på väg till startpunkten. Foto: Lars Rönnols.


Så här trött är man efter Långa Natten. Bra kämpat Jonas!


Resultatlistan
Skrivet av:

Oskar Arlebo
Skriv ut den här nyheten
Länka till nyheten: https://www.ol.kfumorebro.se/ol/?page=shownews.asp?id=4477


  [Tillbaka

Kommentarer 1 inlägg hittills
 Skriv en kommentar till den här nyheten

Skrivet av: frippe [2022-05-14 13:31]
Härligt kämpat! Satt bänkad framför datorn hela helgen..[Tillbaka]