INLOGGNING

Namn:
Lösenord:
Spara lösenord
 

INNEHÅLL
Adresser
Arrangemang
Kalltjärn
Kartor
KFUM-pladder
Klubbstuga
Länkar
Månadsprogram
Om KFUM Orientering
Tjejpladdret
Ungdomssidan

INTERNT
Arkivet
Ny medlem? Skaffa login!
Statistik
Styrelse & kommittéer
Ullmax

AKTUELLT
Stugvärdar 2024
Avlysning Skjutfältet
Eventor - Anmälan
KLUBBANMÄLAN (Eventor)
Naturpasset

SPONSORER


 
Rapport från Turkietlägret 2015-02-26 14:50 

Här kommer en liten rapport från oss som var i Turkiet vecka 8 på träningsläger. Från KFUM var vi sex personer som deltog. Hela familjen Gustafsson samt Ellinor Eriksson.

Lägret startade på alla hjärtans dag, lördagen den 14 februari klockan 13:55 på Arlanda. Den första flygturen tog oss till Istanbul, där vi bytte till inrikesflyg mot Antalya. Sedan återstod bara 1,5 timmes busstur innan vi anlände till hotellet runt 23-tiden i Manavgat.

DAG 1
Efter en god natts sömn och frukostbuffé var det dags för första träningen. Typisk strandterräng precis i anslutning till hotellet. Riktigt härlig känsla att äntligen få springa barmark igen.
På eftermiddagen åkte vi upp mot bergen för en kontrollplock. Träningen var belägen på en platå så vid vissa kontroller kunde man uppleva en fantastisk vy ut över landskapet. Men med ett stup på över 50 meter rakt ner från platån vågade man inte gå alltför nära kanten.

DAG 2
Den stora utflyktsdagen. Klockan 8.00 (turkisk tid, 7.00 svensk tid) satt vi i bussarna för att åka upp i bergen. De stora bergen vi tidigare bara sett på håll från hotellet var nu målet. Efter dryga två timmars bussfärd och en höjdstigning på ca 1000m var vi framme i den avlägsna lilla samhället Selge. Här fanns det till och med lite snö på sina ställen. Där bjöds det på en helt annan terräng än vad vi är vana vid här i Sverige. Där var det också dags för vår första träningstävling, en långdistans. En riktigt utmanade långdistans, både tekniskt och fysiskt.
Efter några intensiva timmars kartläsning, klättrande och letande så var det äntligen dags för lunch. Lunchen grillades på plats med ris, pitabröd och sallad som tillbehör. När vi hade smält maten lite så gjorde vi oss redo för ”hiking” nerför berget. Jag som skrivet detta (Ellinor) var själv inte med på hikingen, utan åkte tillbaka till hotellet med en tidigare buss för att träna ett pass till. Men av det jag hörde av de som genomförde vandringen var att det var riktigt fint. Åldersrekommendationen för vandringen var minst tretton år. Men det hindrade inte Julia Gustafsson från att försöka. Hon liksom de andra vandrade nerför bergen i över tre timmar. Riktigt starkt gjort av henne!

DAG 3
Sprintdistans var huvudfokuset under dagens båda träningspass. På förmiddagen åkte vi till Side och sprang en sprint som startade bland ruinerna och avslutades inne i staden. Sprinten bjöd på några kluriga vägval och även på många hjälpsamma turkar som tyckte att det var väldigt kul med lite rörelse i staden. De flesta ville hjälpa oss och pekade in på rätt gata, medan andra ville skoja och pekade åt helt andra hållet. Det fanns även de turkar som ville erbjuda oss skjuts.. Efter träningen stannade vi kvar i Side några timmar för lite shopping och strosande runt i staden. De flesta gjorde ett besök inne på ”turkiska ullared”, och några köpte sig en fin, äkta turkisk märkesväska.
Eftermiddagsträningen var en strandsprint med sportident, träningstävling nummer två. Här gällde det att verkligen ha fokus på rätt saker och att kunna läsa på grönområden. Minsta lilla misstag och man var borta. Fort gick det också. Underlaget var mestadels gräs så man kunde springa på ganska bra. Tyvärr hade vi lite missöden med några kontroller som var felutsatta, så tävlingen var inte helt rättvis då det vid vissa kontroller bildades klungor.

DAG 4
Idag var det dags att lämna hotellet och Manavgat och flytta resväskan till Antalya. På vägen väntade en ”concentration training” i Kumkoy. Terrängen var mest strandterräng med kullar och sand, men även vatten. På grund av det inte så varma vintervädret och nederbörd så hade en del vatten samlats i terrängen. Detta gjorde att vissa delar av banan blev mycket mer tungsprungna än vad kartan visade. Vattnet kunde sträcka sig upp till knäna på vissa ställen. Denna dag var nog även den kallaste och blåsigaste på hela veckan. Så genomblöt, trött och kall var det bara att snabbt byta om till torra kläder innan vi fortsatte mot hotellet i Antalya.
När vi värmt upp oss efter den kyliga förmiddagen var det dags att packa om väskan och åka upp mot bergen. På schemat stod vägvals-OL. Här valde några att träna masstart för att testa vägvalens riktiga betydelse. Området var kuperat med lättlöpt undervegetation. De snabbaste killarna sprang den 9,8km långa banan på dryga 65min. En riktigt bra tid i den kuperingen!

DAG 5
Med en god frukost i magen tog vi oss genom hela staden till andra sidan av Antalya för lägrets sista sprintträning. Detta var en hel stadssprint i en ganska kuperad del av staden. Här fanns det många kluriga vägval, där det inta alltid var tydligt vilket av dem som var kortast/snabbast. Under kvällens kart- och vägvalsgenomgång var det några skilda åsikter om vilket vägval som egentligen var bäst.
Eftermiddagsträningen var av helt annan karaktär. Stora delar av den banan gick längs en lång, stenig och detaljrik sluttning. Där gällde det att kunna läsa av terrängen på ett bra sätt så man inte halka ner för långt eller tog alldeles för mycket höjd. Marken var väldigt stenig så fotledsskydd eller tejpning av fot rekommenderades för de som har lite problem med fotlederna.

DAG 6
Dags för sista dagen. De flesta laddade inför eftermiddagens medeldistanstävling och tog det lite lugnare på förmiddagens medeldistansträning för att spara på krafterna. Efter lunch åkte vi cirka 75 minuter till Gebiz, även känd som ”den kuperade golfbanan”. Banan var inte så jätteteknisk vägvalsmässigt, men det gällde att vara med på kartan för att inte tappa bort sig. Här kunde man verkligen springa sig totalslut. En bra avslutning på ett bra läger.


Då har ni fått läsa lite om hur vi hade det på årets träningsläger i Turkiet, och vi som var där hoppas att detta kanske ska locka fler att åka med nästa år!

Klicka på bilderna för att se dem i större formatSkrivet av: Ellinor Eriksson
Skriv ut den här nyheten
Länka till nyheten: https://www.ol.kfumorebro.se/ol/?page=shownews.asp?id=3564


  [Tillbaka[Tillbaka]