INLOGGNING

Namn:
Lösenord:
Spara lösenord
 

INNEHÅLL
Adresser
Arrangemang
Kalltjärn
Kartor
KFUM-pladder
Klubbstuga
Länkar
Månadsprogram
Om KFUM Orientering
Tjejpladdret
Ungdomssidan

INTERNT
Arkivet
Ny medlem? Skaffa login!
Statistik
Styrelse & kommittéer
Ullmax

AKTUELLT
Stugvärdar 2024
Avlysning Skjutfältet
Eventor - Anmälan
KLUBBANMÄLAN (Eventor)
Naturpasset

SPONSORER


 
Kytäjä-Jukola 2010 2010-06-23 22:26 

En stor KFUM-trupp med tre hela herrlag och nästan tre hela damlag lämnade i fredags postterminalen i Örebro för att under Widéns ledning och Åsmans rattande bege sig till Finland och den legendariska Jukola budkavlen.

I både damkavlen (Venla) och i herrkavlen (Jukola) hade vi varsitt toppat lag och två jämna lag och redan på vägen över Östersjön spekulerades det över om andralagen eller tredjelagen skulle gå segrande ur internstriderna. Och om huruvida det skulle bli lika tufft som när Jukola gick i samma terrängområde 1981. Och om vi skulle klara oss ifrån det utlovade busvädret eller inte. Mycket var oklart, men en sak var säker - vi hade en riktigt rolig helg.

Eftersom vi till skillnad från de flesta andra tog färjan till Åbo istället för till Helsingfors, var vi tidigt på plats. Jukola-TC är som vanligt en imponerande upplevelse och i år blev vi extra imponerade av hur världens största orienteringstävling ändå kunde ha ett så kompakt tävlingscentrum, allt låg inom bekvämt gångavstånd.

Venla
Vädret var också med oss. Solen sken och damerna fick det varmt och skönt ute i skogen. Terrängen var desto tuffare. Kuperat och svårorienterat och bitvis mycket dålig sikt. Detta var något Anette fick erfara direkt, då hon inledde förstasträckan med att missa och vara 7,5 minut efter vid första radiokontrollen. Därefter gick det desto bättre, bara en minuts ytterligare tapp på täten in till växling där Kristin tog över stafettpinnen. Även hon gick som tåget, plockade 73 placeringar och växlade över till Emma som 86:e lag. Emma fortsatte den fina trenden och passerade ytterligare 32 lag innan Elsa fick ge sig ut på den långa sistasträckan. Även hon gjorde ett bra lopp, även om 9 lag smet förbi i skogen. Slutplaceringen blev en klart godkänd 63:e plats.

I kampen mellan våra två andra lag gav Susanne andralaget en smakstart, genom att växla bara några steg bakom Anette på förstasträckan. Det gav ett försprång som tredjelaget aldrig lyckades ta igen, så Natalie (inlånad), Cattis, Maria och Victoria fick med en slutlig 762:a plats se sig besegrade av Susanne, Linda, Jenny och Emma F som slutade på placering 351. Bra kämpat allihop!

Jukola
Mörkret började falla och nu kom det utlovade regnet. Det var dags för våra herrlöpare att börja förbereda sig. Sjögren fick efter förra årets succéinledning förnyat förtroende på startsträckan i förstalaget, men hade det tuffare i år. "Grymt svårt, tät skog, regn och dimma som bländade och skymde sikten" var sammanfattningen av vad som väntade oss andra. Att växlingsplaceringen inte blev högre än 182 trots 17 minuter efter täten skvallrade om att det var många lag som hade det riktigt svårt ute i mörkret. Groth tog över och var inte heller helt nöjd, 31 plockade placeringar blev det i alla fall innan undertecknad (Oskar) gav sig ut på långa natten och sprang om ytterligare 49 lag med ett hyfsat lopp. Marcus, som efter den fina vårsäsongen blivit bofast i förstalaget, kunde nu gå ut utan lampa och gjorde som vanligt ett bra lopp. Sju plockade placeringar och nu var vi äntligen topp 100. Nordström sprang stabilt på sträcka 5 och ökade marginalen till hundrastrecket med ytterligare sex placeringar. Stefan som med kort varsel fått gå upp i förstalaget när Janne blev sjuk dagen innan, gjorde några krokar i skogen och växlade över till Löken på på placering 98. Per gjorde ingen besviken och fastställde vår placering efter den tuffa sistasträckan till 96. 18 placeringar sämre än förra året, men ändå topp 100 och ganska godkänt.

Om damernas internstrid var ojämn, så var det desto jämnare i herrstafetten. Lag två och lag tre följdes åt genom första halvan av tävlingen och när Reinhart, DG, Harlén och Ludvig sprungit ledde deras tredjelag med endast två minuter över andralaget med PJ, Hardt, Calle och Erik Lindgren på inledningssträckorna. Efter över 7 timmars löpning! Placeringarna var 328 respektive 336. På den femte sträckan möttes Jukolaexperten (i den bemärkelsen att han väl sprungit tre tävlingar i karriären, samtliga Jukolabudkavlar) Erik Löwenborg och debutanten David Byrén, som med ett dygns varsel fått hoppa in och rädda laget. En besviken Erik fick se sin tvåminutersledning förvandlas till en kvarts underläge när David gick som tåget i skogen. Efter den knockouten hämtade sig inte tredjelaget och deras situation blev inte bättre av att Peter drabbades av vadproblem i skogen och fick halta runt halva banan. Martin kunde då dryga ut ledningen ytterligare och efter fina avslutningssträckor kunde Balken och Erik J fastställa placeringarna till 327 och 405. Inte så illa bland 1500 startande lag!

Trötta och nöjda kunde vi packa ihop våra grejer och sätta oss i solen och vänta på att Åsman skulle hämta upp oss och föra oss till den väntande färjan i Helsingfors. Traditionsenlig Fågel och Fisk delades ut efter förtjänst och tyvärr kunde vi väl konstatera att det gick åt mer Fisk än Fågel detta år. Nästa år blir det bättring på den punkten när det är dags för Jukola igen, då ska vi ha precis lika roligt som den här fantastiska helgen i Finland!

Slutligen ett enormt TACK till Ingemar och Nils-Olov som tog hand om oss i helgen, tack till UK för mycket bra laguttagningar, samt till Almby och Hagaby för trevligt sällskap i bussen och på båten.

Resultat (Klicka på länkarna för lagresultat)

Venla, 1064 startande lag
 1. Tampereen Pyrintö    3.37.12
 23. Hagaby GoIF 1      3.30.16
 49. OK Tisaren 1      3.42.18
 63. KFUM lag 1        3.46.37
164. OK Milan        4.21.29
315. OK Tisaren 2      4.54.28
336. Hagaby GoIF 2      4.56.51
351. KFUM lag 2        4.58.46
762. KFUM lag 3        6.30.42

Jukola, 1498 startande lag
 1. Haldens SK       8.32.41
 80. Hagaby GoIF      10.38.26
 96. KFUM lag 1       10.49.22	
222. OK Tisaren 2      12.12.52
327. KFUM lag 2       13.02.14
405. KFUM lag 3       13.38.36
593. Almby IK        14.53.13

Klicka på bilderna för att se dem i större format


Våra tre damlag


Våra tre herrlag


Jenny får en kram av vår tolk Linda, efter ett bra lopp i skogen


Löken är oförskämt fräsch efter nästan 2 timmar i den tuffa terrängen


Emma sammanfattar rätt bra hur man känner sig efter ett dygn på ett finskt gärde


Jukola 2010 >>>


Skrivet av:

Oskar Arlebo
Skriv ut den här nyheten
Länka till nyheten: https://www.ol.kfumorebro.se/ol/?page=shownews.asp?id=2694


  [Tillbaka

Kommentarer 2 inlägg hittills
 Skriv en kommentar till den här nyheten

Skrivet av: Juhani [2010-06-24 16:30]
Mitä sinä puhut, solidaarisuus ja taloudellinen asema?

Skrivet av: Penti [2010-06-24 15:22]
Vetosi naisten keskinäiseen solidaarisuuteen ja pohti keinoja naisten taloudellisen aseman parantamiseksi... : )[Tillbaka]