INLOGGNING

Namn:
Lösenord:
Spara lösenord
 

INNEHÅLL
Adresser
Arrangemang
Kalltjärn
Kartor
KFUM-pladder
Klubbstuga
Länkar
Månadsprogram
Om KFUM Orientering
Tjejpladdret
Ungdomssidan

INTERNT
Arkivet
Ny medlem? Skaffa login!
Statistik
Styrelse & kommittéer
Ullmax

AKTUELLT
Stugvärdar 2024
Avlysning Skjutfältet
Eventor - Anmälan
KLUBBANMÄLAN (Eventor)
Naturpasset

SPONSORER


 
Jukola 2005 - Sol, vind och makkara 2005-06-21 14:17 

Detta är berättelsen om 4 herrlag (utan ett enda återbud), 1 och 1/2 damlag samt coacher och deras bravader när de for i Österled.

Ditresan
12:18 rullade jag in på Postens parkering med ryggsäck både fram och bak, övertygad om att jag skulle vara bland de sista. Fem minuter senare kom bussen och ytterligare en kvart senare kom Oskar Ar och vi var redo att åka iväg med fyra lag i herrklassen och ett och ett halvt lag i damklassen tillsammans med Almbys ett och ett halvt lag. Under resan presenterade Erik H och Per Ö Jukolaspelet, en tävlig för alla löpare med diverse olika sätt att samla poäng. Dock måste det funnits en mullvad bland tävlingsledningen då ”Seppo´s” inlägg på pladdret om regn och lerigt TC fick många att plocka med både gummistövlar och paraply vilket genast gav minuspoäng.

Bussresan fortskred med en kortare paus i Hummelsta och efter lite bollkickande på parkeringen utanför terminalen var det dags att gå ombord. Tydligen var man tvungen att ha tröja på sig för att komma igenom säkerhetskontrollen vilket gjorde att jag missade chansen till mina första poäng genom att vara först i hytten. Dessa togs istället under buffén i och med dubbla efterrätter, något som i förväg kändes som ”två säkra” men alltefter middagen gick var det flertalet som fick problem och gick in i väggen.

Nåja, efter en helkass film och en god natts sömn i klass A-hytten anlände vi Finland och bussresan fortsatte ca två timmar tills vi kom till Sippu. Att bara ett militärtält var bokat var inte något problem då flertalet egna tält hade medtagits och det fanns gott om utrymme för dem i den enorma tältstaden som låg vackert beläget precis vid TC. Ett TC som dock hade lite mer att önska vad gällde kapacitet och utformning. Stod man vid målet var det trångt och storbildsskärmen syntes inte till och om man stod vid början av upploppet och hade koll över TV:n så kunde man knappt skönja målgången. Toaletterna var lite underdimensionerade och stod i en salig röra med pissoar inklämd mittemellan, belägna i ena ändan av TC. Ett plus dock för den fina badsjö som låg lite bakom sporttältet.

Venla
15:30 lokal tid gick startskottet för Venlakaveln, i år i form av att en kanon avlossades, och lite drygt 850 damer sprang iväg. Josefin i förstalaget gjorde en bom i början men gick sedan rätt jämnt med täten och sprang in ca 5 minuter efter ledarlaget. Sara G på andra sträckan svarade för ett rejält avancemang i resultatlistan och skickade ut Sara Ö som fortsatte att plocka placeringar i värmen. Anette tappade några placeringar på sista men förde ändå in laget, mycket trött, på en finfin 55:e plats.

I andralaget öppnade Christina stabilt och släppte iväg Malin som även hon gjorde ett ordentligt kliv upp i resultatlistan. De därpå följande Almbytjejerna gjorde vad de skulle och tog laget i mål på 286:e plats av 770 fullföljande lag.

Jukola
När mörkret började lägga sig över TC och det enda som märktes av den stora oroväckande molnfronten var några små skurar, så ljöd kanonen på nytt och lite drygt 1350 löpare rusade iväg ut i skogen. Av våra förstasträckslöpare var Oskar Ar in först, lite drygt tre minuter efter. Därefter kom lagen in i ordning med Calle före en mycket trött Stefan D och DG som från sin plats lång bak i startfältet gjorde ett race. Tyvärr gjorde en bom att han tappade lite mot slutet. På de efterföljande sträckorna varades mycket bra lopp med stabila insatser från alla löpare och det var ingen som gjorde bort sig i den finska skogen. Dock så gick det väl lite under förväntan för förstalaget och målsättningen under 50 blev för svår att uppnå. Den förmodade spännande kampen mellan lag tre och fyra uteblev.

Istället blev det en liten nagelbitare mellan första och andralaget när hjälten från lång-SM dröjde på slutet och andralagets Per J gjort ett riktigt race på näst sista och skickat iväg Janne i jakten på Sjögren. Peiza höll dock undan i mål och förstalaget slutade på en 81:a plats. Nu var frågan om andralaget skulle klara av att upprepa bedriften från Tiomila att klara 100-strecket. Tyvärr hade inte Janne flytet på banan utan tappade två placeringar och slutade 103:a, knappt slagen av Hagaby men före tisartvåan. En hjulning framför KFUM-klacken och en ruskig spurt belönades dock med fina poäng i Jukolaspelet.

Trots bra lopp lyckades inte fjärdelaget rå på tredjelaget utan vi fick se oss besegrade det här året. Men nästa år kommer vi tillbaka, fulla av revanschlust efter den försmädliga förlusten.

Hemresan
När alla löpare var i mål och bastade och klara började rivningen av tälten och inlastning i bussen. Några hade hunnit med att sova lite på morgonen och ådragit sig minuspoäng då de uteblev vid KFUM-växlingar men detta kompenserades det snabbt för. Stämningen var på topp redan från början och slagdängorna ekade bak i bussen. Ledarglasögonen hamnade tidigt på Fimpen, sen vandrade de runt ett tag innan Oskar Ax lade beslag på totalsegern med omgjord barnvisa strax innan bussen stannade vid terminalen och han kunde därmed kamma hem hela 10 poäng. Det är dåligt med bra fotbollsparker i Helsingfors så timmen innan färjan skulle avgå fylldes med mat och lite sightseeing på gator och torg.

På båten var det mening att prisutdelning i Jukolaspelet skulle ske men tävlingsledningen råkade ta en powernap på tre timmar så vi väntar fortfarande med spänning på slutresultatet. Kvällen fortsatte trots det med diverse galna upptåg, rekordförsök och rörelsesånger i hytterna och avslutades inte förens tidigt nästa morgon.

När bussen rullade in på Postens parkering igen var det efter en väldigt lyckad helg, vilket hade varit en omöjlighet utan staben på tre(!!!) personer som höll koll under hela resan. Ett stort tack till Ingemar, Hans-Göran och Nils-Olov och i och med det avslutar jag skildringen av årets Jukolaresa.

Klicka på bilderna för att se dem i större format


Käk vid tältet


Josse spurtar


Miniminigolf på båten


PJ på karaoke-scenen


Resultat


Skrivet av:

Marcus Hardt
Skriv ut den här nyheten
Länka till nyheten: https://www.ol.kfumorebro.se/ol/?page=shownews.asp?id=1401


  [Tillbaka

Kommentarer 6 inlägg hittills
 Skriv en kommentar till den här nyheten

Skrivet av: culin [2005-06-25 13:29]
Jag har fått blodad ben.. tand menar jag. Räkna med mig nästa år. Allt har varit kanon!

Skrivet av: Hans-Göran [2005-06-23 0:59]
Tack för alla dessan lovord, mina shorts o sommar är religion, tack alla ni som var med om Jukola, trevligt... Jag ställer gärna upp kommande år.

Skrivet av: Peiza [2005-06-22 23:04]
Måste också säga att det var kanonbra ordnat rakt igenom. Tack! Nästa år kommer vi vara det på "plan" också.

Skrivet av: Pionhed [2005-06-22 17:07]
da Silva: H-G kommenterade valet av benbeklädnad strax innan jag skulle gå ut, runt 04.45, med: "Nja, nu är det ju strax varmt igen..."

Tack alla inblandade för planering och genomförande! Det var en kanonhelg!

Skrivet av: gurra [2005-06-21 17:43]
good work hardt!

Skrivet av: da Silva [2005-06-21 17:12]
Tack Hardt för ett fint reportage från en lika fin helg. Måste instämma i berömmet till vårt coachteam Nils-Olov, Ingemar och Hans-Göran. Tack!

Antar att det måste ha blivit en hel del poäng för coacherna inom området "lite sömn" och för H-G som vad jag såg aldrig övergav shortsen under hela resan...[Tillbaka]