INNEHÅLL

Välkommen!

Tävlingsinformation

Bilder

Tävlingsledarens tankar

Banläggarnas tankar

Förhandssnack

I Vinnarcirkeln

Kontakt

Gästbok

BANLÄGGARNAS TANKAR

2004 års USM kommer alltså att avgöras i Kilsbergen.

När man säger Kilsbergen börjar många orienterare tänka på tuff och stenig sluttningsterräng där vägvalen kan bli mycket avgörande. Om man däremot ställer samma fråga till någon orienterare som kommer ifrån trakten blir svaret garanterat annorlunda. "Varierande Vildmarsksterräng med rolig orientering", är ett svar som vi kan hålla med om.

Orsaken är att Kilsbergen är ett väldigt stort område som innehåller många olika typer av terräng. Området som USM kommer att avgöras i ligger uppe på Kilsbergsplatån, vilket innebär att terrängen är relativt lättsprungen och inte så sönderbruten. Området har aldrig tidigare använts vid någon större tävling men det finns två gamla kartor som täcker delar av tävlingsterrängen. (Kalltjärn och Klockarhyttan 1) De mest relevanta kartorna att träna på i omgivningen är Dalkarlsberg, där VM-testet på kortdistans avgjordes 1999 samt norra delen av Tomasboda som gränsar till tävlingsterrängen.

Terrängen består till stora delar av äldre barrskog med god till mycket god framkomlighet och god sikt. Fysiskt sett kommer det dock att bli tufft därför att underlaget är mjukt och krävande, dessutom är kuperingen måttlig. Kartritare är Roffe Pettersson, enligt oss en av Sveriges absolut bästa kartritare och som dessutom bor på kartan.

Ni som var med på KFUM:s tävling i maj 2003 har fått en liten försmak på vad som väntar, även om terrängen då ärligt talat inte var relevant för mer än möjligtvis vissa delar av USM-området. Kartritaren och banläggarna var dock desamma och vår banläggningsfilosofi är också densamma. Räkna alltså med varierande och svår orientering och en sak kan vi lova - någon kontrollplockning kommer det inte att bli...

Lycka till med förberedelserna!

Jonas Victorin och Oskar Arlebo
Banläggare
Jonas Victorin, Banläggare
Jonas Victorin

Oskar Arlebo, Banläggare
Oskar Arlebo
[Tillbaka] Skriv ut den här sidan